original article from ncausa.org
WHAT IS COFFEE?กาแฟคืออะไร
ทุกคนรู้จักเมล็ดกาแฟดี แต่ นอกจากคุณจะอาศัยอยู่หรือท่องเที่ยวในประเทศที่ปลูกกาแฟ คุณอาจจะไม่เคยจำต้นกาแฟจริงๆได้เลย
Pruned short in cultivation, but capable of growing more than 30 feet high, a coffee tree is covered with dark-green, waxy leaves growing opposite each other in pairs. Coffee cherries grow along the tree's branches.
กาแฟถูกเล็มตัดเป็นต้นเตี้ยๆเพื่อการเก็บเกี่ยว แต่สามารถสูงได้ถึง 30 ฟุต(9 เมตร) กาแฟมีใบไม้สีเขียวแก่เคลือบด้วยขี้ผึ้ง มีใบเป็นคู่ๆกัน และผลจะออกมาระหว่างกิ่งของต้น
It takes nearly a year for a cherry to mature after the flowering of the fragrant, white blossoms.
กาแฟหนึ่งผลใช้เวลาเกือบปีกว่าจะสุก หลังจากที่ออกดอกเป็นสีขาวกลิ่นหอม
Because it grows in a continuous cycle, it is not unusual to see flowers, green fruit and ripe fruit simultaneously on a single tree.
เพราะกาแฟโตเป็นรอบตอบเนื่อง ปกติจึงไม่เห็นทั้งดอก ผลสีเขียว และผลที่สุกงอมแล้วพร้อมๆกันในต้นกาแฟต้นเดียว
The trees can live as long as 20 - 30 years and are capable of growing in a wide range of climates, as long as there is no harsh fluctuation in temperature.
กาแฟอยู่ได้นานประมาน 20-30 ปีและสามารถขยายขนาดได้เรื่อยตราบใดที่ยังไม่หนาวจัด
Optimally, they prefer a rich soil and mild temperatures, with frequent rain and shaded sun.
เพื่อความเหมาะสม กาแฟชอบดินที่อุดมสมบูรณ์และอุณหภูมิต่ำนิดหน่อย ฝนตกบ่อยๆและอยู่ในที่ร่ม
Pruned short in cultivation, but capable of growing more than 30 feet high, a coffee tree is covered with dark-green, waxy leaves growing opposite each other in pairs. Coffee cherries grow along the tree's branches.
กาแฟถูกเล็มตัดเป็นต้นเตี้ยๆเพื่อการเก็บเกี่ยว แต่สามารถสูงได้ถึง 30 ฟุต(9 เมตร) กาแฟมีใบไม้สีเขียวแก่เคลือบด้วยขี้ผึ้ง มีใบเป็นคู่ๆกัน และผลจะออกมาระหว่างกิ่งของต้น
It takes nearly a year for a cherry to mature after the flowering of the fragrant, white blossoms.
กาแฟหนึ่งผลใช้เวลาเกือบปีกว่าจะสุก หลังจากที่ออกดอกเป็นสีขาวกลิ่นหอม
Because it grows in a continuous cycle, it is not unusual to see flowers, green fruit and ripe fruit simultaneously on a single tree.
เพราะกาแฟโตเป็นรอบตอบเนื่อง ปกติจึงไม่เห็นทั้งดอก ผลสีเขียว และผลที่สุกงอมแล้วพร้อมๆกันในต้นกาแฟต้นเดียว
The trees can live as long as 20 - 30 years and are capable of growing in a wide range of climates, as long as there is no harsh fluctuation in temperature.
กาแฟอยู่ได้นานประมาน 20-30 ปีและสามารถขยายขนาดได้เรื่อยตราบใดที่ยังไม่หนาวจัด
Optimally, they prefer a rich soil and mild temperatures, with frequent rain and shaded sun.
เพื่อความเหมาะสม กาแฟชอบดินที่อุดมสมบูรณ์และอุณหภูมิต่ำนิดหน่อย ฝนตกบ่อยๆและอยู่ในที่ร่ม
Botanical Classification
ประเภทของกาแฟ
สายพันธุ์กาแฟเป็นทีรู้จักชื่อวิทยาสตร์ในสกุล Coffea ประกอบด้วยกว่า 500 สกุลย่อย และกว่า 6,000 สปีชีส์
The genus was first described in the 18th century by the Swedish botanist, Carolus Linneaus, who also described Coffea arabica in his Species Plantarum in 1753.
สกุลนี้ถูกอธิบายเป็นครั้งแรกในศตวรรษที่ 18 โดย Carolus Linneus นักพฤกศาสตร์ชาวสวีเดน และเขายังอธิบาย กาแฟอาราบิก้า ในสปีชีส์ Plantarum ในปี 1753 ด้วย
Botanists have disagreed ever since on the exact classification.
นักพฤกศาสตร์คนอื่นๆไม่เห็นด้วยเพราะเป็นการแบ่งประเภทที่ตรงไปตรงมา
This is understandable considering that coffee plants can range from small shrubs to tall trees, with leaves from 1 to 40 centimeters in size, and from purple or yellow, to the predominant dark green, in color. It has been estimated that there are anywhere from 25 to 100 species of coffee plants.
เป็นที่เข้าใจกันว่ากาแฟเป็นพืชได้ตั้งแต่ไม้พุ่มจนไปถึงไม้ยืนต้น มีใบตั้งแต่ขนาด 1 ไปถึง 40 เซนติเมตร มีสีม่วงหรือเหลือง ไปจนกระทั่งสีเขียวแก่ ทำให้ประเมินได้กว่า 25 ถึง 100 สปีชีส์
In the commercial coffee industry, there are two important coffee species -- arabica and canephora, more commonly called robusta.
ในวงการธุรกิจกาแฟ มีกาแฟที่สำคัญอยู่ 2 ชนิดด้วยกัน คือ อาราบิก้า และ คาเนฟอร่า ซึ่งปกติจะเรียกว่า โรบัสต้า
Coffea arabica -- C. arabica
Varieties: Bourbon, Typica, Caturra, Mundo Novo, Tico, San Ramon, Jamaican Blue Mountain
Coffea arabica is descended from the original coffee trees discovered in Ethiopia. These trees produce a fine, mild, aromatic coffee and represent approximately 70 percent of the world's coffee production.
กาแฟอาราบิก้ามาจากกาแฟดั้งเดิมที่ค้นพบในประเทศเอธิโอเปีย อาราบิก้าให้กลิ่นนุ่มนวล ละเอียดอ่อนและพบว่ามีประมาณ 70 เปอร์เซ็นต์ของการผลิตกาแฟทั้งหมดของโลก
On the world market, arabica coffees bring the highest prices.
ในตลาดโลก กาแฟอาราบิก้ามีราคาสูงที่สุด
The better arabicas are high grown coffees -- generally grown between 2,000 to 6,000 feet above sea level -- though optimal altitude varies with proximity to the equator.
การปลูกอาราบิก้ายิ่งสูงยิ่งดี -- โดยทั่วไปอยู่ระหว่าง 2,000 ไป 6,000 ฟุตเหนือระดับน้ำทะเล -- ระดับความสูงแล้วแต่ความเหมาะสมตามความใกล้ของเส้นศูนย์สูตร
The important factor is that temperatures must remain mild, neither too hot nor too cold, ideally between 59 - 75 degrees, with about 60 inches of rainfall a year.
ความสำคัญของปัจจัยดังกล่าวคืออุณหภูมิที่จะต้องต่ำๆ ไม่ร้อนหรือหนาวจนเกินไป ในอุดมคติคือระหว่าง 59-75 องศา พร้อมกับมีฝนตกประมาณ 60 นิ้วต่อปี
The trees are hearty but a heavy frost will kill them. Arabica trees are costly to cultivate because the terrain tends to be steep and access difficult.
ต้นกาแฟคงทนมากแต่ความหนาวเย็นทำให้มันตายได้ อาราบิก้าจึงแพงในการเก็บเกี่ยวเพราะทั้งสูงชันและประเมินยาก
Also, because the trees are more disease prone than robusta, they require additional care and attention. Arabica trees are self pollinating. The beans are flatter and more elongated than robusta and lower in caffeine.
นอกจากนี้ อาราบิก้ายังเกิดโรคง่ายกว่าโรบัสต้า ต้องอาศัยการดูแลเอาใจใส่กว่า ต้นอาราบิก้าผสมพันธ์ต้นเดียวกันเอง ตัวเมล็ดกาแฟจะแบนกว่าและยาวกว่าโรบัสต้า
กาแฟอาราบิก้ามาจากกาแฟดั้งเดิมที่ค้นพบในประเทศเอธิโอเปีย อาราบิก้าให้กลิ่นนุ่มนวล ละเอียดอ่อนและพบว่ามีประมาณ 70 เปอร์เซ็นต์ของการผลิตกาแฟทั้งหมดของโลก
On the world market, arabica coffees bring the highest prices.
ในตลาดโลก กาแฟอาราบิก้ามีราคาสูงที่สุด
The better arabicas are high grown coffees -- generally grown between 2,000 to 6,000 feet above sea level -- though optimal altitude varies with proximity to the equator.
การปลูกอาราบิก้ายิ่งสูงยิ่งดี -- โดยทั่วไปอยู่ระหว่าง 2,000 ไป 6,000 ฟุตเหนือระดับน้ำทะเล -- ระดับความสูงแล้วแต่ความเหมาะสมตามความใกล้ของเส้นศูนย์สูตร
The important factor is that temperatures must remain mild, neither too hot nor too cold, ideally between 59 - 75 degrees, with about 60 inches of rainfall a year.
ความสำคัญของปัจจัยดังกล่าวคืออุณหภูมิที่จะต้องต่ำๆ ไม่ร้อนหรือหนาวจนเกินไป ในอุดมคติคือระหว่าง 59-75 องศา พร้อมกับมีฝนตกประมาณ 60 นิ้วต่อปี
The trees are hearty but a heavy frost will kill them. Arabica trees are costly to cultivate because the terrain tends to be steep and access difficult.
ต้นกาแฟคงทนมากแต่ความหนาวเย็นทำให้มันตายได้ อาราบิก้าจึงแพงในการเก็บเกี่ยวเพราะทั้งสูงชันและประเมินยาก
Also, because the trees are more disease prone than robusta, they require additional care and attention. Arabica trees are self pollinating. The beans are flatter and more elongated than robusta and lower in caffeine.
นอกจากนี้ อาราบิก้ายังเกิดโรคง่ายกว่าโรบัสต้า ต้องอาศัยการดูแลเอาใจใส่กว่า ต้นอาราบิก้าผสมพันธ์ต้นเดียวกันเอง ตัวเมล็ดกาแฟจะแบนกว่าและยาวกว่าโรบัสต้า
Coffea canephora -- C. canephora var. robusta
Variety: Robusta
Most of the world's robusta is grown in Central and Western Africa, parts of Southeast Asia, including Indonesia and Vietnam, and in Brazil.
โรบัสต้าส่วนใหญ่ปลูกกันในแอฟริกากลางและแอฟริกาตะวันตก มีเอเชียตะวันออกเฉียงใต้เป็นบางพื้นที่ ประกอบด้วย อินโดนีเซีย และเวียดนาม และปลูกในบราซิล
Production of robusta is increasing, though it accounts for only about 30 percent of the world market.
ผลผลิตของโรบัสต้ากำลังเพิ่มขึ้น แม้ว่ารวมแล้วมีเพียงประมาณ 30 เปอร์เซ็นต์ของตลาดโลก
Genetically, robusta carries fewer chromosomes than arabica and the bean itself tends to be slightly rounder and smaller than an arabica bean.
โดยทั่วไปแล้ว โรบัสต้ามีโครโมโซมน้อยกว่าอาราบิก้าและเมล็ดจะค่อนข้างกลมเล็กกว่า
The robusta tree is heartier, more disease and parasite resistant, which makes it easier and cheaper to cultivate.
กาแฟโรบัสต้าจะสุขภาพดีกว่า ทนต่อโรคและศัตรูพืชได้ดีกว่า ทำให้ปลูกง่ายและจ้างเก็บเกี่ยวถูกกว่า
It also has the advantage of being able to withstand warmer climates, preferring constant temperatures between 75 and 85 degrees, which enables it to grow at far lower altitudes than arabica. It requires about 60 inches of rainfall a year and cannot withstand a frost
โรบัสต้ายังมีข้อได้เปรียบคืออยู่ในที่ร้อนได้ ทนต่ออุณภูมิตั้งแต่ 75-85 องศา ทำให้สามารถปลูกในพื้นที่มีอัลติจูดต่ำกว่าอาราบิก้า ยังต้องการฝนตก 60 นิ้วต่อปีและทนหนาวไม่ได้
Production of robusta is increasing, though it accounts for only about 30 percent of the world market.
ผลผลิตของโรบัสต้ากำลังเพิ่มขึ้น แม้ว่ารวมแล้วมีเพียงประมาณ 30 เปอร์เซ็นต์ของตลาดโลก
Genetically, robusta carries fewer chromosomes than arabica and the bean itself tends to be slightly rounder and smaller than an arabica bean.
โดยทั่วไปแล้ว โรบัสต้ามีโครโมโซมน้อยกว่าอาราบิก้าและเมล็ดจะค่อนข้างกลมเล็กกว่า
The robusta tree is heartier, more disease and parasite resistant, which makes it easier and cheaper to cultivate.
กาแฟโรบัสต้าจะสุขภาพดีกว่า ทนต่อโรคและศัตรูพืชได้ดีกว่า ทำให้ปลูกง่ายและจ้างเก็บเกี่ยวถูกกว่า
It also has the advantage of being able to withstand warmer climates, preferring constant temperatures between 75 and 85 degrees, which enables it to grow at far lower altitudes than arabica. It requires about 60 inches of rainfall a year and cannot withstand a frost
โรบัสต้ายังมีข้อได้เปรียบคืออยู่ในที่ร้อนได้ ทนต่ออุณภูมิตั้งแต่ 75-85 องศา ทำให้สามารถปลูกในพื้นที่มีอัลติจูดต่ำกว่าอาราบิก้า ยังต้องการฝนตก 60 นิ้วต่อปีและทนหนาวไม่ได้
Compared with arabica, robusta beans produce a coffee which has a distinctive taste and about 50-60% more caffeine. Robusta is primarily used in blends and for instant coffees.
เมื่อเทียบกับอาราบิก้า โรบัสต้าเป็นกาแฟที่มีรสเฉพาะและมีคาเฟอีนประมาณ 50-60 เปอร์เซ็น โรบัสต้าเดิมแรกเริ่มใช้เป็นส่วนผสมสำหรับกาแฟสำเร็จรูป
Say Hi !
=> จบไปแล้วกับอีก 1 บทความ รู้สึกว่าแปลยากกว่าที่คิดไว้เยอะ ใครอ่านไทยแล้วงง ก็ขอโทษด้วย
อ่านแล้วอยากจะซื้อทั้งอาราบิก้าและโรบัสต้ามาเทียบกันจริงๆเลย โดยส่วนตัวแล้วกินกาแฟทุกวันเลย ดื่มแต่สำเร็จรูป เพราะกาแฟสดแถวบ้านชงไม่ค่อยอร่อย (เศร้าแปป) ว่าแล้วก็อยากเรียนทำกาแฟจัง เราค่อยๆมาเรียนรู้เรื่องกาแฟกันดีกว่านะคะ สรุปอยากแปลเพิ่มเพราะอยากรู้เรื่องกาแฟอีก ส่วนภาษาอังกฤษนั้นถือว่าของแถมแล้วกันนะ 55+ (หัวเราะแบบคนไทย)
ไม่มีความคิดเห็น:
แสดงความคิดเห็น